Samen staan we sterker

16 oktober 2021

Bij de ingezonden stukken van de raadsvergadering van september zaten een aantal moties van verschillende gemeenten uit ons land tegen de verlenging van het borstkankeronderzoek. Deze moties deden bij de vrouwen binnen onze fractie de alarmbellen rinkelen. In het fractieoverleg hebben we als  fractie van Gemeentebelang dan ook besloten een soortgelijke motie in te dienen in de raadsvergadering van oktober.

Kanker een vreselijk ziekte. En voor mij persoonlijk heeft borstkanker nog een extra lading. Bij mijn moeder is rond haar zestigste door middel van de “borstbus” een tumor in de borst geconstateerd. Ze was er in een vroeg stadium bij en kon daardoor na een korte intensieve behandeling haar leven weer  oppakken. Na 20 jaar was het echter weer raak nu haar andere borst. Mijn zus was rond de 50 jaar toen ook bij haar via het bevolkingsonderzoek borstkanker werd ontdekt. Zij heeft 15 jaar tegen de kanker gevochten en dit helaas niet mogen winnen.  Om deze reden maak  ik jaarlijks een mammografie. Het ene jaar omdat ik opgeroepen wordt en het andere jaar op eigen verzoek. Gelukkig ben ik in de omstandigheid dit eventueel zelf te kunnen betalen maar ik ben er van overtuigd dat er vrouwen zijn die niet die mogelijk hebben of nemen.

Mee doen met het onderzoek verkleint de kans om te overlijden. Door het onderzoek kan borstkanker vroeg worden ontdekt en behandeld worden. Hierdoor is de kans op uitzaaiingen kleiner en is de behandeling mogelijk minder ingrijpend en  de kans op genezing groter. Jaarlijks wordt er bij ongeveer 7000 vrouwen een tumor gevonden door screening. Door deelname aan het bevolkingsonderzoek overlijden er per jaar 850 vrouwen minder aan borstkanker.

De verlenging van de oproep naar één keer per 3 jaar is tijdelijk volgens het RIVM, dit omdat men achterloopt door o.a. Corona en te weinig screeningspersoneel men probeert door deze verlenging elke vrouw in Nederland in de desbetreffende leeftijdsgroep te kunnen oproepen omdat de beschikbaarheid per regio verschillend is.

Uiteraard is dit een eerlijk systeem. Maar Gemeentebelang vindt samen met heel veel gemeenten en mogelijk met steun van meerdere fractie uit onze gemeente dat de periode van uitnodigen op één of andere manier met spoed terug gebracht wordt naar maximaal 2 jaar en eigenlijk hopen we dat het RIVM overgaat tot het verlagen van de leeftijd binnen het bevolkingsonderzoek.

Door deze moties in te dienen ondersteunen we de Vereniging Nederlandse Gemeenten omdat zij vinden dat het rijk dit hoe dan ook moet terugdraaien.

Hoe het met de motie verloopt kunt u volgen tijdens de raadsvergadering op 28 oktober a.s.

Ans Pluim

Eerdere blogs

Als je begrijpt wat ik bedoel

Als je begrijpt wat ik bedoel

Onlangs heeft Gemeentebelang samen met de ChristenUnie het initiatiefvoorstel Begrijpelijke Taal aangeboden aan ons...

Onze kinderen

Onze kinderen

Zomaar een paar cijfers uit de eerste helft 2023 Gemeente Nunspeet: - 675 jeugdhulptrajecten zijn ingezet. - 87...