Jong geleerd, oud gedaan

9 juni 2018

Vorige week vond ik in Dagblad Trouw dit opiniestuk met de oproep om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Het lijkt een wat onconventionele oproep, maar in Oostenrijk en Malta  heeft men er al goede ervaringen mee. En goed bekeken: als jongeren een bijbaan hebben betalen ze al wel belasting, dus waarom mogen ze niet meebeslissen over wat daarmee gedaan wordt? De onderliggende vraag in het opiniestuk is of we genoeg doen om jongeren bij de politiek te betrekken. Het antwoord zal u wellicht niet verbazen: nee, nog niet.

U hoort het woord regelmatig vallen bij Gemeentebelang: Jongeren. Of het nu gaat om huisvesting, sport, het sociaal domein of werkgelegenheid, altijd kijken we óók wat het belang van jongeren in het verhaal is. En dat doen we niet voor niets; ik ben er zelf van overtuigd dat als je goed doet voor de jongeren in de gemeente, je goed doet voor de hele samenleving. Neem Vierhouten, waar het extreem lastig is om te voorzien in betaalbare woonruimte voor jongeren. Een van onze steunfractieleden sprak de angst uit dat als we hier niets aan doen, over 30 jaar Vierhouten ‘het grootste bejaardenhuis van Nederland is’. Uiteraard is dat een tikkeltje aangedikt, maar het is absoluut een slechte ontwikkeling voor álle inwoners van het dorp. Want hoe gaat het straks met zaken als mantelzorg, de voetbalclub, het dorpshuis?

Blijvende inzet voor jongeren, in alle kernen en op alle taakgebieden van de gemeente, is dus nodig, maar al te vaak spreekt de politiek dan óver jongeren en niet mét jongeren. En al doen we ons best dat te voorkomen, onder andere met Jong Gemeentebelang, ook ons overkomt het. ‘Maar ze zijn dan ook zo lastig te bereiken’, klinkt het vaak.

jeugd marktpleinBegin dit jaar hadden we in Nunspeet een mooi voorbeeld van het hoe wél kan: Leerlingen van het Nuborgh College Veluvine bedachten zelf, na een gastles over architectuur en openbare ruimte, hoe het marktplein beter en levendiger ingevuld kan worden. De resultaten werden gepresenteerd aan de wethouder, die beloofde dit als input te gebruiken voor de verdere planvorming. Volgens Gemeentebelang een geweldig initiatief.

Het blijft echter een incidenteel project, blijvende betrokkenheid bij de politiek blijft vaak uit. Gek, want als je jongeren spreekt (zoals we ook bij het opstellen van ons verkiezingsprogramma veelvuldig hebben gedaan), denken ze wel degelijk na (en maken zich soms zorgen) over wonen, werken en alle andere onderwerpen die langskomen in de gemeenteraad. Maar politiek? Mwah.

Daarom is het idee zo slecht nog niet. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte. Uit een onderzoek van de universiteit van Wenen blijkt dat de Oostenrijkse zestien- en zeventienjarigen dezelfde weloverwogen keuzes in het stemhokje maken als volwassenen en is het opkomstpercentage vergelijkbaar met achttienjarigen. Want in dat stemhokje hebben ze de kans om gehoord te worden, om écht terug te praten naar de heren en dames politici. En laten we eerlijk zijn, zíj moeten het langste leven met de keuzes die wíj maken.

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...